Welkom.Activiteiten.Herborist.Kruiden.Tarieven.Contact.
Kruidenatelier ‘De Wilde roos’
Kruidencursus in de vogezen


De kruiden van de Vogezen / Les herbes des Vosges
kruidencursus in de Vogezen van 24 tot 29 augustus 2013

We maken in deze cursus kennis met eetbare wilde planten en geneeskrachtige kruiden die in de Vogezen groeien.

Voor het inschrijvingsformulier zie website  Tussen de bronnen

Ieder  land, iedere streek heeft zijn eigen specifieke plantengroei, met een traditie en overgeleverde eeuwenoude kennis van het gebruik van bijzondere planten die geneeskrachtige en gezondheidbevorderende  eigenschappen bezitten, als voedsel dienen, als smaakmaker of elixer .

De Vogezen heeft een rijke natuur, waar talloze kruiden groeien, waar fruitbomen en besdragende struiken goed gedijen en een gulle oogst geven.  Het bijzondere van wilde planten is dat ze hun eigen plek kiezen, waardoor ze sterk en gezond zijn en  veel vitamines, waardevolle mineralen en andere inhoudstoffen bevatten. Wilde planten kunnen zowel ons voedsel zijn als ons medicijn.

Kruidengeheimen van de Vogezen
In de kruidencursus gaan we op zoek naar de planten, die al eeuwen de bewoners van deze streek voeden , ziekten helpen overwinnen of voorkomen, kwaaltjes en kwetsuren helpen genezen. Vaak in het vergeetboek geraakt, maar vooral door de oudere bewoners nog altijd gebruikt als huismiddeltjes. We maken gebruik van het boek Les Plants des Vosges, geschreven door Christian en Elisabeth Busser, een arts en farmacoloog . Zij geven een beschrijving van 200 geneeskrachtige planten uit de Vogezen en beproefde kruidenrecepten, die zijn verzameld aan de hand van interviews met inwoners van  de streek..

Kruidenwandelingen en excursies
Kruiden beleef je door te kijken, te ruiken , te plukken en te proeven. We maken kruidenwandelingen in de omgeving van Entre-Les-Sources, verzamelen  planten om er geurige thee van te zetten. Er wordt informatie gegeven over plukregels , hoe je kruiden kunt drogen en verwerken.  We proeven van kruiden likeuren en ambachtelijke lekkernijen van planten, vruchten en bessen uit de Vogezen . We maken zelf een aantal kruidenproducten en gaan o.a. op bezoek bij de  kruidentuin van Ecolonie en een atelier waar kruidenbonbons worden gemaakt.
Het is niet meer denkbaar dat we in onze tijd als verzamelaars kunnen leven. Maar het is wel boeiend om te ontdekken hoe ongelooflijk veel waardevolle kruiden er om ons heen groeien. Zo maken we een nieuwe verbinding met de plantenwereld en de rijkdom van de natuur om ons heen!
Voor meer informatie over de cursus, kosten  van de cursus + onderdak,
en over de locatie : zie de website van  Tussen de bronnen