Welkom.Activiteiten.Herborist.Kruiden.Tarieven.Contact.
Kruidenatelier ‘De Wilde roos’

Herborist
Joke Verkuylen
Even voorstellen: Joke Verkuylen, herborist
Mijn naam is Joke Verkuylen en ik ben als herborist opgeleid aan kruidencentrum De Sprenk in De Mortel.

Een herborist is een kruidkundige: iemand die kennis heeft van geneeskrachtige
kruiden, de teelt en oogst,  inhoudstoffen, verwerking en toepassing.

Zonder dat we het beseffen worden we nog steeds omringd door veel
geneeskrachtige planten.  Het is boeiend om er opnieuw kennis mee te maken.  
Soms zijn het wilde planten die spontaan opkomen: (on)kruid , maar ook gecultiveerde planten in een (kruiden) tuin als apotheek uit de natuur.  
Daarbij gaat  het om zelfzorg,  niet als vervanging van medische zorg.

Kruiden zijn al jarenlang mijn passie; ik heb inmiddels een eigen biologische kruidentuin en kruidenatelier, waar ik cursussen en  workshops geef en mijn eigen producten maak.
Daarnaast  werk ik in een prachtige kruidentuin van een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking, waar de medewerkers van de tuinwerkplaats biologische kruidenproducten maken voor de verkoop.

Hoe meer ik mij verdiep in de wereld van de kruiden, hoe meer ik mij verwonder over de kracht en schoonheid van de natuur.
Interessante links:

www.herboristengilde.nl
Het Gilde is een vereniging van kruidenkundige die een erkende opleiding hebben afgerond of op een andere wijze hun sporen op het gebied van de kruidenkunde hebben verdiend.

Een herborist van het herboristengilde is een kruidenkundige die de oude kennis van voornamelijk Europese kruiden weet te verenigen met recent wetenschappelijk onderzoek en nieuwe inzichten voor een breed scala van toepassingen.
Hij/zij maakt zelf tincturen, zalven, natuurlijke cosmetica en kruidentheeën.  Daarnaast gebruiken we kruiden ook om het leven te veraangenamen, door kruidenwijn en kruidenlikeuren te maken en door kruiden in de keuken toe te passen.

www.desprenk.nl
Kruidencentrum De Sprenk, kennis- en opleidingscentrum  herboristen
De eerste oogst!
Kruidenblog 4 februari 2013

Vandaag is het een prachtige februaridag, zonnig met veel wind.
Bij mijn dagelijkse rondje door de kruidentuin en over het oogstveld valt mijn oog op de Engelwortel, die al met nieuw blad boven de grond komt.
Dat betekent wortels oogsten en wel nu meteen!

Na 4 jaar de cycli van kiemen, groeien, bloeien, zaadvormen, zich weer uitzaaien, kiemen en weer groeien te hebben gevolgd is het nu tijd om de wortels op te graven. Eindelijk.
De helft laat ik staan om dit jaar te bloeien met enorme witte bloemen-schermen, waar bijen, insecten en vlinders dol op zijn.
Die kan zich dan weer uitzaaien. De andere helft spit ik eruit. Prachtige wortels, die een doordringende aparte geur afgeven.
Als een koningin te rijk voel ik mij.
Spirulina uit Zuid-Frankrijk
Kruidenblog 28 februari 2013

Als het even kan, ontvlucht ik de lange winter met een paar weken in de Lanquedoc in Frankrijk. Hier koop ik als nieuwe vegetarier mijn broodnodige ijzer en vitamine B in de vorm van een algje, dat ze in deze warme streek kweken in enorme zwembaden in de bergen. Het is even wennen aan de smaak, maar omdat je er voortdurend bij denkt hoe gezond het wel niet is, wordt het na enige tijd een lekkernij. Door de yoghurt, in smoothies, door de dressing voor de sla, door broodsmeersels met kikkererwten, advocados en natuurlijk veel kruiden
Spirulina, gifgroen en gezond!

Kruidentuin in La Grasse
Kruidenblog  3 maart 2013  

Vandaag de kruidentuin bezocht  bij het oude klooster van La Grasse, waar 30 jonge monniken wonen en werken. Zeven jaar geleden begonnen ze met de aanleg van de tuin. Zeven jaar stenen ruimen, paden en vakken aanleggen, wieden en schoffelen, zaaien, planten en stekken, harken en snoeien, slakken rapen en vooral veel water geven. Inmiddels is het een prachtige tuin aan het worden. Met vele mediterane geneeskrachtige planten, bedden met oude groenten en granen, en een labyrinth met allerlei soorten lavendel, tijm en rozemarijn, die hun geur afgeven als je er tussendoor loopt.

In april zou ik terug moeten komen, raadde een van de jonge monniken me aan. Dan is het er op zijn mooist.
Maar ik vond het nu al zo bijzonder. Wat een monnikenwerk en engelengeduld.
Monnikenwerk
Gingko biloba in bubblejas
dakpan-iglo voor mandarijnsalie
De laatste dag in Frankrijk:
Kruidenblog 14 maart 2013

Nog een laatste weblog uit Frankrijk: nog een keer wandelen, door de wijngaarden, langs de olijfbomen en de bloeiende amandelbomen.......
Kleumende kruiden
Zaaibedden historische groenten