Welkom.Activiteiten.Herborist.Kruiden.Tarieven.Contact.
Kruidenatelier ‘De Wilde roos’
Kruiden HistorieBotanie

De Echinacea is van oorsprong een prairieplant uit Noord-Amerika.

Het is een vaste, vrij hoog opgroeiende vaste plant, die van zon houdt en zowel droogte als een stevige vrieskou verdraagt.

De naam echinacea is afgeleid van het Griekse woord echinos, wat zee-egel betekent. Dit verwijst naar de stekelige bloemkegel.
De naam purperea slaat uiteraard op de opvallende purperrode bloemenkleur.

Echinacea heeft een krachtige uitstraling: stevig, rechtopgaand zonder steun, een krachtige kleur paars-rood in combinatie met de oranje meeldraden. Een plant die voor de mens heel nuttig kan zijn in tijden dat je extra fysieke of mentale kracht en weerstand nodig hebt.
Geschiedenis
Amerikaanse Indianenstammen, vnl. de Sioux en de Delaware gebruikten eeuwenlang de echinacea-plant voor allerlei gezondheidsproblemen, zoals bij infectieziekten, koorts, gezwollen klieren, bij slangen-, honden-, en insectenbeten of om wonden te desinfecteren.

De kolonisten die Noord-Amerika veroverden, namen het gebruik over. Dr. Meyer, een arts die veel belangstelling had voor de kennis van de indianen van geneeskrachtige planten, stelde een recept samen van het wortelsap van de echinacea, gemengd met hop en alsem. Hij gaf het de naam Meyers Blood Purifier en demonstreerde de werkzaamheid door zich te laten bijten door ratelslangen en vervolgens met succes de bijtwond te behandelen met zijn magische medicijn.
Het werd een groot commercieel succes.

Rond het begin van de 20e eeuw werd de echinacea geintroduceerd in West-Europa. Bij de opkomst van de antibiotica in de jaren 30 nam het gebruik af en raakte in de vergetelheid.

Pas in de 70er jaren kwam het weer in de aandacht, nadat wetenschappelijk onderzoek de werkzaamheid had aangetoond. Echinacea bevordert met name de toename van witte bloemlichaampjes ( lymfocyten en monocyten), die door bacterien en virussen geinfecteerde cellen vernietigen. Kortgezegd, een versterking van het immuunsysteem.

Op dit moment is Echinacea in de verenigde Staten en waarschijnlijk ook in Europa het meest gebruikte medicinale kruid.

Belangrijke inhoudsstoffen
Polysachariden
Alkylamiden
Glycoproteinen
Caffeinezuurderivaten
Essentiele olien
Echinacea purpurea